jezik: srp eng

Preventivna i decija
stomatologija

Bolesti zuba
Endodoncija
Oralna hirurgija
Implantati
Parodontologija
Estetska Stomatologija
Protetika
Radiologija
Ortodoncija
Edukacija Pacijenata
Najcesca pitanja
pacijenata

       
Iako briga o zdravlju zuba Vaših mališana pocinje još u trudnoci, sigurni smo da bi trebalo da znate cinjenice. Prvo, da je vreme za prvu posetu stomatologu po nicanju prvog mlecnog zuba, i drugo, ako smo to vec prevideli, a prvi karijesi su nastali, od prvog iskustva sa stomatologom zavisice i dalja želja deteta za sledecim posetama. Iskreno se preporucujemo da brigu o zdravlju zuba Vaše dece pruzmemo baš mi.Imamo dosta iskustva , znanja a i volje za tim. Naravno, za uspeh je potrebna i Vaša saradnja i pomoc. Naucicemo Vas kako se dete priprema za prvu posetu i šta je ono što treba da mu kažete, a šta ne. Znamo da ce samo našom tesnom saradnjom i najveci deciji strahovi biti otklonjeni.

Kada nicu mlecni zubi?

Smatra se da je pojava prvih zuba pre cetvrtog meseca prerano, a posle dvanaestog zakasnelo nicanje. Inace, vreme nicanja je individualno (veoma se razlikuje od jednog deteta do drugog), pa ne treba brinuti ako se kod mališana ne pojave mlecni zubi pre prvog rodendana. Vecina dece svoj prvi zub dobije izmedu petog i osmog meseca života.

Šta se dešava ako se zubi pojave odmah nakon rodenja?

Nekada se dešava da se odmah po rodenju jave tvorevine slicne zubima. U stvari, radi se o orožalim zaostacima tkiva, iz kojih se razvijaju zubne klice. Ti, takozvani predmlecni zubi, mogu da predstavljaju opasnost po bebu - jer nisu vezani za kost i lako ispadaju (znatno se klate), pa bebica može da ih udahne, što uzrokuje posledice opasne po život. Kad god se jave tvorevine slicne zubima u prvih nekoliko meseci (do cetvrtog), najsigurnije je da ih pogleda specijalista decji stomatolog i proceni o cemu se radi. Ako to nisu pravi mlecni zubi, onda moraju da se izvade.

Da li je tacno da je nicanje zuba povezano sa povecanjem temperature?

Nisu tacne tvrdnje da nicanje mlecnih zuba prati visoka telesna temperatura (preko 38 stepeni) i proliv. U takvim slucajevima je neophodno da pedijatar postavi pravu dijagnozu, kako se u pocetnom stadijumu ne bi previdela ozbiljnija oboljenja.

Karijes mlecnih zuba

Karijes je najcešci patološki proces usne duplje. Nažalost, karijes mlecnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane, odredjenih teškoca u održavanju oralne higijene i neobaveštenosti roditelja o znacaju mlecnih zuba i mogucnostima za ocuvanje njihovog zdravlja. Karijes cesto zahvata veci broj mlecnih zuba i brzo se širi zbog odredjenih anatomo – histoloških karakteristika tih zuba. Mlecni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gledji (retko prelazi 1 mm), koja je, pritom, i slabije mineralizovana.